Hatalmas akkumulátor a megoldás

Hatalmas akkumulátor a megoldás

2014. január 20. CS2

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő, ha így van, miért nem terjednek nagyobb mértékben? Egyik probléma a kiszámíthatatlanságuk. Mi történik, ha a szélerőmű abbahagyja az áramtermelést? Az áramkülönbséget generátoroknak kellene azonnal pótolnia, erre azonban a szén- és atomerőművek nem képesek elég hamar reagálni. Mi lehetne erre a megoldás? Egy hatalmas elem. Donald Sadoway mutatja be a hiányzó láncszemet ahhoz, hogy a szél és a Nap ugyanúgy hozzájárulhasson az energia hálózathoz, mint a szén, gáz és atomenergia.

A bejegyzés trackback címe:

https://tedxdanubia.blog.hu/api/trackback/id/tr75765301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sakalakamo 2014.01.22. 03:09:41

Valaki világosítson fel, hogy marad meg a belső energia, ha nincs táplálás, se fogyasztás!

Meridian74 2014.01.22. 04:05:27

Ez nagyon-nagyon jó kis előadás volt. A fickó tutira jó tanár is, ilyen volt anno az erdőmérnökin a kémiatanár is, de sajnos az a baj, ezekből van kevesebb, mint a többiből. Ezek az emberek nemcsak tanítani tudnak, hanem motiválni is.

Meridian74 2014.01.22. 04:13:17

@sakalakamo: nyilván van veszteség. És akkor lenullázódik, de a lényege az, hogy nagyon lassan.

Ha viszont folyamatosan kap pluszt akkor töltődik, amit nem sokkal később el lehet (ki lehet) vonni belőle.

Áthidalási időre nem hónapokban kell gondolkodni, legfeljebb pár napban.

Amúgy az autóakksi is lemerül magától, ha nagyon sokáig nem használod. De az nem azt jelenti hoyg tönkremegy, hanem csak azt hog yújra kell tölteni.
Van veszteség, de használat közbeni időtartam egységeihez képest kicsi.

Ugyanígy van veszteség a szivattyús víztározó erőműveknek is, amelyek amikor plusz energia van felemelik a vizet a tározóba, majd amikor kevesebb az energia és pótolni kell akkor leengedve áramot fejlesztenek, de mint mindennek ezek sem 100% hatásfokkal működnek - elég jelentős veszteség keletkezik. És valszeg itt sokkal több a veszteség, mint a fent vázolt akksinál...

régebb óta vagyok Subban mint te 2014.01.22. 06:13:36

Gondolom nem napokig tárolja az energiát. Arra jó, hogy a nap-szél-stb. erőművek csúcstermelési energiáját felvegye és a szükséges időben visszaadja.
Ha felhő miatt nincs napenergia termelés és a szél sem fúj, nem omlik össze a hálózat addig, míg indítják a hagyományos erőműveket, és akkor sem omlik össze, ha hirtelen minden szélkerék egyszerre kezdi ontani az áramot.

magyar bucó 2014.01.22. 06:36:55

Az akkumulátor nem elem, Volta nem találta fel az akkumulátort, mindenki tudja hogy jó lenne hatalmas kapacitású, olcsó, környezetbarát akku, de ilyen nincs.
Szóval most mitől is kellene elájulni?

¿Qué tapas hay? 2014.01.22. 09:22:04

@magyar bucó: De az akkumulátor is "elem", mégpedig szekundér elemekből álló telep. (Az egycellás akkumulátor viszonylag ritka). A köznyelv elemnek a primér elemeket hívja. A különbség, hogy a primér elemekben az elektrokémiai reakció egyirányú (kisütés), a szekundér elemekben kétirányú (töltés, kisütés).

sas70 2014.01.22. 09:31:24

Azért ez elég ütős! A legnagyobb gond a fölösleges energia tárolása az elektromos hálózatokban, amikor kicsi a fogyasztás. Ha ez elég olcsó megoldás, akkor sok problémától meg lehet szabadulni. Mert a megújuló energia legnagyobb hátránya a szakaszosság, a termelési kilengések, főleg a csúcsok, amik azonnal tönkre vágják az elektromos hálózatot.
Első látásra komoly távlatok vannak ebben a megoldásban. Persze az előadás sok dologról nem szól, ami azért sarkalatos pont lehet, de még nyilván a kutatás elején tartanak és a prototípusok még nem kiforrottak, viszont nagyon reménykeltő. Többek között ezért nem kellene annyira sietni Paks II.-vel, hanem még átgondolni párszor, mert őrült gyors a technológiai fejlődés és pár év alatt is nagyon komoly változások történhetnek.

sas70 2014.01.22. 09:35:31

@magyar bucó: Épp most láttál egy nagy kapacitású, olcsó, környezetbarát technológiát, ami persze még nem kiforrott, de azt mondani, hogy nincs, azért elég szűk látókörű dolog. Kb. Olyan, mint a parasztbácsi az állatkertben, amikor a zsiráfot nézegeti: -Ilyen állat pedig nincs!

Gusztáv Császár 2014.01.22. 09:37:51

@magyar bucó: Az akkumulátor és az elem között nincs különbség az angol battery szóban. Energia forrás a regenerálás módjától függetlenül.
Ez pedig egy speciális területre készül aminek a teljesítményigényét és rendelkezésre állását jelenleg csak hatalmas kondenzátorokkal tudnának kiszolgálni.
A környezetbarátság pedig pár balesetet leszámítva csak az emberi trehányság miatt fontos. Ha megfelelően vannak feldolgozva a használt elemek és akkumulátorok akkor semmivel sem környezet szennyezőbbek bármilyen más ipari technológiánál.
Nyilván végfelhasználóként ez nem annyira lenyűgöző, de van akinek ez számít. Az emberi elme diadala pedig univerzális érték a történetben. :)
süti beállítások módosítása