Fekete jég

Fekete jég

2014. szeptember 18. CS2

Évtizedek óta súlyos téma a környezet terhelése, a gazdaság fenntartható keretek közé szorított fejlesztésének kérdése. A sok ideológus, klímaszakértő és politikus sokszor egymásnak ellentmondó nyilatkozatai, jóslatai összezavarják az embert. Friss hír és tény viszont, hogy fekete jeget találtak Grönlandon. És nem egyetlen jégtömböt, hanem nagy kiterjedésű, sötét jégtakarót. Márpedig ennek nem pusztán esztétikai jelentősége van, hanem a sötét színű felület több energiát emészt fel, mint az Egyesült Államok, jócskán felgyorsítva ezzel az amúgy is aggasztó olvadást. Az északi-sarkkör környékén az idén ötmillió négyzetkilométernyi területen olvadt el a jégtakaró, ez felgyorsulhat a fekete jég miatt. A jelenséget a kutatók feltételezése szerint a ritkuló nyári hóviharok, a szélbe kerülő por és korom és a mikrobák tevékenységének együttese okozza. Úgy vélik, ez egy öngerjesztő folyamat újabb állomása, hiszen már régóta sejtik, hogy ha a jégtakaró nem veri vissza a napsugarakat, hanem elnyeli, az felgyorsítja a globális felmelegedést. Aminek ismét csak katasztrofális következménye lesz a globális éghajlatra nézve. Amennyiben ugyanis a légkörbe jut a jégtakaró által elzárt, a tengerfenéken lévő hatalmas mennyiségű szén-dioxid, annak katasztrofális következményei lehetnek. Az idei TEDxDanubián Antal Miklós ökológiai közgazdász is azt fejtegette, hogy számos környezetvédelmi probléma hatványozottan jelentkezik a növekvő gazdaságban. A termőföld, földhasználat évről-évre nő, ami a természetes ökoszisztémák kárára van. Egyértelmű, hogy változtatni kell, új, alternatív utakat kell keresni.

feketejeg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tedxdanubia.blog.hu/api/trackback/id/tr966708767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bobbafet 2014.09.19. 10:45:11

Egyetertek, uj utak kellenenek. De azok nem sok mindenkinek tetszenenek, sajnos ez a helyzet.

Pierr Kardán 2014.09.19. 16:19:55

Dehát ez a jég nem is fekete...

E.Katolnai 2014.09.19. 17:09:23

Minek új, alternatív utakat keresni, mikor az pénzbe kerül? Mit számít az olvadás, víz-jég, szennyeződés, mikor a pénz az isten? Még több ember kell, 7 milliárd nem elég, mert abból még mindig nincs elég profit. Ki kell irtani az őserdőket, elvenni a vadállatok életterét, csont-üressé halászni az óceánokat; mindenhova embert kell telepíteni, akik vagy így vagy úgy hasznot termelnek a pénzéhes Wall Street-i hiénáknak.
Ez a fontos: a haszon és a pénz!

2014.09.19. 20:40:08

@E.Katolnai: te a bulvárból élő, egybites, tökéletesen irányítható droid archetípusa vagy.

E.Katolnai 2014.09.20. 15:24:42

@retrovírus: mi az, h 'egybites'? a 'droidot' sem értem, de az 'archetipus' tudom mit jelent.
miért nem írsz magyarul?

Mercel 2014.09.20. 18:48:12

@retrovírus:

Kissé élesen fogalmazott, de a lényeget jól látja.

Még mindig vissza lehetne fordítani (talán) vagy legalábbis csökkenteni a káros, később katasztrófális hatásokat, de addig amíg az ipari és pénzügyi lobbik bármit át tudnak verni a különböző kormányokon, az embereket pedig csak és kizárólag a ma és esetleg a holnap érdekli addig semmi esélye a tényleges megoldásoknak.

Az egybites droid pedig bocs de inkább rád illik.
Ezenkívül próbáld meg az idegen szavakat megfelelő értelmezéssel és szövegkörnyezetben használni:)
süti beállítások módosítása