Barátunk, a matematika?

Barátunk, a matematika?

2014. augusztus 07. CS2

Noha legtöbbünk csupán elemi szinten foglalkozott, foglalkozik a matematikával, középiskola, legfeljebb egyetem után igyekszünk kitörölni az általa okozott kellemetlen emlékeket agyunkból. Pedig a matematika nemcsak, hogy érdekes, de az élet elengedhetetlen része is. És nem is kezelhető külön, mintegy szeparáltan annak egyéb területeitől. Sokan szeretnek arra hivatkozni saját meg nem értésüket leplezendő, hogy persze, de Einstein is bukott matekból. Nos, ez a városi legenda nem igaz, minden tudósok doyenje francia nyelvből teljesített rosszabbul, algebrából, geometriából és ábrázoló geometriából mindig is osztálya legjobbja volt. Nem is lehetett volna belőle az, aki, nem is köszönhetnénk neki a tudomány legnagyobb felfedezéseit, ha nem lett volna jó barátságban a matematikával. Hiszen a matematika sosem tesz mást, mint az élet által feltett kérdésekre keresi a választ. És ezek a válaszok segítenek a többi tudományos ágnak is. Voltaképpen az a zseniális a világban, hogy a matematika éppen azért fejlődik, mert az élet futószalagon szállítja a problémákat. Francoise Chatelin 2011-es TEDxDanubiás, élvezetes előadásában az élet matematikájának összefüggéseit mutatja be közönségének. Megtekintése után szinte bizonyosan másként tekintünk majd életünk egyik nagy mumusára.

einstein.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tedxdanubia.blog.hu/api/trackback/id/tr16581101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skunkworks 2014.08.09. 07:24:11

Nekem középiskolában egy volt a matek és fizika tanárom. Ő ki is jelentette, hogy rühelli a matekot. Velem sem szerettette meg. A fizikát szerettem. Mondjuk engem az algebrával tudtak kiborítani, nem is értettem soha, ellenben a koordináta geometriát meg amikor testekkel foglalkoztunk azok érdekeltek meg még ment is. Matek óra: Ha valaki nem ért valamit, szóljon. Haver jelentkezik, ez és ez a gondja. Erre a válasz: Hülye vagy, egyes!
Az előadás tök érdekes, köszi!

zaza42 2014.08.10. 17:00:45

Mumus a %$%$%$@$! Hülye bölcsész, aki magából indul ki!
süti beállítások módosítása