Butulnak-e a gyerekek?

Butulnak-e a gyerekek?

2014. február 14. CS2

A PISA-vizsgálat szerint a magyar gyerekek gyengülő tendenciát mutatnak olvasás-szövegértési, matematikai és természettudományok területén szerzett ismereteik terén. A háromévente, különböző korú diákokon végzett tesztek eredményei nem mondhatók bíztatónak, persze a kérdés, és az ok-okozati összefüggések sokkal összetettebbek, mintsem el lehessen intézni, egy szimpla „butábbak a mai gyerek” leegyszerűsítő kijelentéssel. A mai technológiai fejlődéssel szerencsére egyre több (nem méregdrága) eszköz érhető el, ami a tanulást és a gyerekek érdeklődésének fenntartását segíti. Ilyenről mesélt Vaszary Zsolt is a TEDxDanubián, aki szerint minden gyerek természettudósnak születik.Smart-Kids.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tedxdanubia.blog.hu/api/trackback/id/tr125813071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.14. 19:11:18

Persze hogy gyengülő tendenciát mutatnak.

Ezek a gyerekek voltak az első áldozatai a Magyar Bálint féle MSZP-SZDSZ-es ámokfutásnak, mikor alsóban megtiltották a bukást, és az osztályzást.

Mikor a tanároktól elvették a jogokat, és a diákok és szülők büntetlenül rugdoshatták őket.

szmoker (Homo Trollicus) 2014.02.14. 19:16:15

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: most meg se taneszköz, sem semmi, csak egy KLIK féle vízfej.

Minél butább a plebs, annál könnyebb irányítani. Enniy az egész.

Elég ránézni pl. a Spektrum 15 évvel ezelőtti és mostani műsorára. Egyre hülyébb a célközönség, őket kell kiszolgálni.

Asidotus 2014.02.14. 19:18:57

Könny lenne csak a politikusokra mutogatni, de a nagy gond nem ottan van, vagyis nem csak ott.
A magyar oktatás olvasásközpontú. Ez volt régen, és ez ma is.
Csak régen a gyereknek nem volt más szórakozása, mint hogy olvasson, emiatt jól tudtak olvasni.
A rendszerváltás óta évről évre csökken az olvasott könyvek száma, a gyerekek egyre kevésbé tudnak olvasni, az olvasott szöveget értelmezni.

borzimorzi 2014.02.14. 20:06:47

Nem meglepő. Alulról azok rontják a statisztikát, akik eleve nem azért születtek, hogy szeretetben felneveljék őket igényes, civilizált emberekké, hanem azért, hogy a szüleik megkapják az utánuk járó különféle gyerektámogatásokat. Felülről meg azok rontják, akiket a szüleik elárasztanak a sok számítógépes játékkal, csak, hogy addig se kelljen szólni hozzájuk egy emberi szót, és a szülők is nyugodtan élhessenek a saját hülyeségeiknek. Középen a normális, tanulni vágyó gyerekek létszáma egyre csökken.

Üdv:
b

Alaister Grand 2014.02.14. 20:50:37

Ez azért nagyon ijesztő, mert véletlenül tudom, hogy a tanárok kemény felkészítő órákat tartanak - korábbi teszteken gyakorolnak -, és a teszt alatt járkálnak körbe, és segítenek, ahol csak tudnak... Szóval, ha ennyi segítséggel is romlik a helyzet, akkor tényleg baj van. :/

csakférfi 2014.02.14. 20:55:32

A helyzet egyszerű okos szülők engedik hogy buta csemetéik az iskolát ne elkerüljék hanem megkerüljék.Köszönhetően "éjjel nappal bp. Vvalóvilág,X faktor....stb és társai.
Azt a földi halandó nem látja a gyerekének jövőképnek hogy "egyszerü" tudós legyen olyan "szórakozott" akinek a kémcsövei a legjobb barátai.Inkább a fészbook skype hogy olyan barátkozós fajta legyen és találja meg önmagát ebben a színes világban és valósítsa meg álmait,vagyis a szülőét ha már neki nem sikerült.A gyerek meg nem hülye csak a szüleit nézi annak .Minek olyan nagy ügy a színötös mikor eléneklek egy dalt és azonnal híres leszek.Nem kell felfedeznem semmit,ENGEM fedezzenek már végre fel hiszen olyan nagyot mertem álmodni "hogy még a jóisten is elszégyenlette magát".Mellesleg az így kiokosodott szülő berongyol a tanáriba és nehezményezi nem tanuló gyereke ilyentén megalázását(kettes matek)pl.Aztán tanárnéni meg hagyja a francba az egészet mert már apuka öt vállakozót reggelizik a nagy eszével.Egyszerüen ebben a helyzetben vannak a tanárok mindennapi megalázások közepette.Nem a tanárokon múlik a feladott lecke.A gyereken hogy megtanulja .Azért ne legyünk ennyire álszentek.Tanulni kell és kész.Ez adja az embernek az értelmet .Ha ezt nem érti valaki akkor....nos,mindenki szíve joga hogy kiket hibáztat a gyerekek tesztjeiért.Csakhát azokat mindig gyerekek írják.Nem a felnőttek.

alfax 2014.02.14. 21:37:23

nem csak a gyerekek, a szüleik is.

2014.02.14. 22:07:44

Bokros-csomag. Ennyi a képlet megoldása.

Pont linkeltem pár napja egy másik fórumon:

www.metropol.hu/cikk/399648-hianyzik-a-bokros-csomag-nemzedeke

mkdsz1.freeweb.hu/n14/ketev03.html

www.piackutatasok.hu/2012/11/ksh-az-elveszuletesek-alakulasa-2012.html

www.demografia.hu/letoltes/kiadvanyok/Kutjelek/KJ67Csaljogsz.pdf

Hol támogatta a csomag a gyerekek születését: hát a legalsó jövedelmi decilisekben (a.k.a. - cigányság). Tessék szemezgetni.

Globetrotter2014 2014.02.14. 22:15:48

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: a gond az hogy ott még lehetett jószándékot feltételezni. A mostani oktatási stratégiában már sajnos egyre kevésbé...

@Nűnű: a könyv nem minden. Számítógépes ismeretek, gyors és gépírás (még egyetemen sem tanítják!), és persze nyelvismeretek.Amit nem értek, a mi időnkben a szövegértés ismeretlen fogalom volt (nagyjából azzal hogy hangosan felolvastad már megértettnek tekintették). Vagy legalábbis nem ennyire közvetlenül követték a programban.

@FILTOL: mer' a "zátlagos" jobbikos parlamenti képviselő annyival emelkedettebb :)

victor vacendak 2014.02.14. 22:21:24

számítógépek, okostelefonok, durva erőszakos, igénytelen tévéműsorok és rajzfilmek, klasszikus mesék, mesekönyvek nuku, stresszes időhiányos szülők, akik nem beszélgetnek a gyerekkel, nem segítenek, ha nehéz a házi stb., kevesebb a "tanár", aki a képes felkelteni a gyerek érdeklődését. a politikát hagyjuk. a tanterv meg hasonlók szerepe a legkisebb ebben az egészben. ez is csak egy újabb "régen jobb volt" kategória.

zila5 2014.02.14. 22:52:05

@Alaister Grand:
Butulnak a tanárok is.
Nem szöszölhetünk mindenkivel egyenként, most az a lényeg, hogy az ország teljesítsen jobban. A zemberek majd ráérnek később.

gerywood 2014.02.14. 23:19:19

Olyan jó olvasni, hogy mindenki ért az oktatáshoz. Talán még az kapirgált legközelebb a valósághoz, aki a tanároknál kezdte keresni az okokat. Ha 25 év alatt sikerült erodálni a tanárok presztizsét és képességeit (átlagosan), tisztelet a kivételnek, akkor majd mi visszaállítjuk 1-2 év alatt :-)

gerywood 2014.02.14. 23:22:43

@Alaister Grand: Én meg azt tudom,
a) Az angol verzióban sokkal érthetőbben voltak megfogalmazva a kérdések, mintha direkt nehezíteni akartak volna a magyar feladatok megfogalmazói.
b) Nem osztályozható, nem számonkérhető, úgyhogy vannak osztályok, akik magasról tesznek az egészre, ki se nyitják, vagy szinte üresen adják be, ...

jooasszony 2014.02.15. 00:53:02

Az igazi katasztrófa a természettudományok tanítása körül van. Főleg a kémia, a modern kémia terén sajnos szinte analfabéták nemcsak a gyerekek, de a szüleik is. Pl. társaságban azt nem tartjuk tudatlannak, ha valaki véletlenül nem tudja,hogy mi az a sósav, de elítéljük ha nem olvasta az Antigonét.

Az is aggasztó, hogy nem nyelvszakosoknak, nagyon nehéz nyelvi tárgyat felvenni. Látható, hogy nincs igazi előrelépés az aktív idegen nyelv használat terén, még a diplomások körében sem
.
Az meg már csak egy gyönyörű és elérhetetlen álom, hogy úgymint pl. a finnek és a hollandok, a szaktantárgyakat angolul is tanulhassák a hallgatók.

Gera 2014.02.15. 08:47:08

A magyar oktatás elmúlt évtizedei arról szóltak, hogyan lehetne minél több értelmetlen hülyeséget minél korábban a gyerekek fejébe zsúfolni, afféle mini tudósokat nevelve, ami papíron marha jól hangzik, csak közben a lényeges alapokra egyre kevesebb idő jut. A PISA teszt olyan alapvető kompetenciákat vizsgál, amikre tényleg mindenkinek szüksége van és igazából mindenkiben röhögve fejleszthetőek is, csak idő kell hozzá. Én passzióból végigcsináltam egyet fejben és tényleg baromi primitív semmi az egész. A magyar oktatás úgy akar tudományokat oktatni, hogy előtte nem tanít meg az értő olvasásra - írásra - számolásra mindenkit, mert nincs rá idő. Az elit képtelen felfogni, hogy az átlagember nem zseni. Hihetetlen károkat okoz ez az országnak.

Void Bunkoid 2014.02.15. 08:47:21

Nemcsak itthon, mindenhol alapból butulnak az emberek. Ezt gyakorlatilag az úgynevezett "tudás alapú munkaerőpiac" teszi, a - főleg fejlettnek nevezett társadalmaknak mára már a szolgáltató szektor adja ki a munkahelyek (és az erre irányuló képzések) jelentős részt, a de facto termelés rengeteg helyen már gépesítet.

Ez kb azt is vonja magával, hogy ma már - tisztelet a kivételnek - az emberek legnagyobb része azon a szűk, kicsi szegmensen kívül, amit tanult, hogy végezze a munkáját, gyakorlatilag SEMMIHEZ sem ért, mert minek érteni, van rá szakember, akit majd megfizetek.

Amit meg mégis magának kell csinálnia az embernek, az háromlépéses használati utasításokból szerzi, amik nagyrészt piktogramokat tartalmaznak, nem is szöveget. Meg úgy minden erre megy, hogy semmit ne csinálj, majd más csinálja helyetted, neked csak az a dolgod, hogy megedd/a helyére tedd és majd magától csinálja/nyomkodj három gombot.

Értendő ez a gondolkodásra is.

Ezért egyre butulunk. És butulunk. Nemcsak Magyarországon, mindenhol.

babakék 2014.02.15. 09:17:21

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Egyszerűen hülye vagy! A 200-es évek közepére éppen hogy fejlődtek a magyar gyerekek készségei. Szóval kedves narancsos agyhalott, az orbáni, hoffmanni modell: minél hülyébb agyerek, annál jobb, hülye gyerekből hülye és befolyásolható felnőtt lesz, -szóval ez tette be a kaput a magyar oktatásnak. Tudom, mert ezzel foglalkozom. No meg hozzátenném: a sok idióta szülő, aki mindent megenged a gyereknek, semmit sem vár el tőle, és halálra kényezteti.

Pipas 2014.02.15. 10:05:15

@babakék: "orbáni, hoffmanni modell: minél hülyébb agyerek, annál jobb, hülye gyerekből hülye és befolyásolható felnőtt lesz"

És azt mivel magyarázod, hogy a demokratikus ellenzék választójának iskolázottsága jelentősen elmarad az átlagos fideszes szavazó iskolázottságánál?

Tudod a világban alap, hogy ha alkotunk egy szép ekrek hipotézist, akkor nem feledkezünk meg azokról a dolgokról, amik ellentmondanak neki. :)

eßemfaßom meg áll 2014.02.15. 10:31:07

@ZF2: "Számítógépes ismeretek, gyors és gépírás (még egyetemen sem tanítják!), és persze nyelvismeretek.A"

ezt nem méri a pisa teszt. Egyszerűen egyre több a megélgetési gyerek akinek a birkaiskola az egyetlen elvégezhető oktatási forma, igyhát egyse megy oda, naná, hogy lefele viszik az átlagot.

Pipas 2014.02.15. 10:43:22

@eßemfaßom meg áll: "Egyszerűen egyre több a megélgetési gyerek akinek a birkaiskola az egyetlen elvégezhető oktatási forma, igyhát egyse megy oda, naná, hogy lefele viszik az átlagot. "

Oké, ez a mondat mit jelent? Mert birkák ide-vagy-oda én ezt képtelen vagyok kibogozni. Akik nem mennek iskolába azok írták az iskolában a pisa tesztet? Az üres iskolában, ahova senki sem megy, itt alacsony az átlag?

Ki a fene az a megélhetési gyerek? Aki csak azért fiatal, mert így jobban jön ki anyagilag?

A birkák nem mennek iskolába mert csak egy van?

eßemfaßom meg áll 2014.02.15. 10:46:42

@Pipas: Ha a birkaiskolát magyarázni kell, akkor egy szavad se legyen a "bezzekamaifiatalokmársemmitnemtudnak" témakörben :)

Pipas 2014.02.15. 10:57:25

@eßemfaßom meg áll: Mondjuk tényleg nem értem a mondatodat és szerintem nem bennem van a hiba. :)

eßemfaßom meg áll 2014.02.15. 11:12:18

@Pipas: ilyen a szelavi mondaná erre a művelt inka
süti beállítások módosítása