Miért cukik a kisbabák?

Miért cukik a kisbabák?

2014. május 08. CS2

Nagyon érzéketlennek vagy kőszívűnek kell lenni ahhoz, hogy ne húzzuk legalább mosolyra a szánkat, ha meglátunk egy kisgyereket, a legtöbben pedig képesek egészen elolvadni a csöppségek látványától. De vajon miért találjuk ellenállhatatlannak a babákat, miért érzünk legyőzhetetlennek tűnő vágyat az ölelgetésükre, megóvásukra? Az ASAP Science biológusai kutatták a kérdést antropológiai alapokon, és szerintük az automatikus gondoskodási ösztönt – mellyel egyedüliként rendelkezünk közeli rokonaink között is – azért érezzük, mert utódaink magatehetetlenül jönnek a világra, és hosszú gondoskodást igényelnek, míg önállóan élni tudják az életüket. Éppen ezért genetikailag belénk íródott a forgatókönyv, mely szerint bizonyos formák, mint a nagy kerek fej, a hatalmas szemek, a kerek test, a kiálló pofazacskók és a puha bőr hatására elérzékenyülünk. Annyira vonzódunk ezekhez a vonásokhoz, hogy kutyákon, macskákon, sőt például autókon is imádjuk. Az utódról való gondoskodást azonban nem mindenki teheti meg, a fejlődő országokban több millió újszülött hal meg évente többek között az inkubátorok hiánya miatt. Jane Chen egy olyan találmányt mutat be TED-előadásán, amely olcsón és biztonságosan mentheti meg a szerencsétlen sorsú csecsemők életét.

baba.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tedxdanubia.blog.hu/api/trackback/id/tr776134837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2014.05.09. 08:22:37

"Nagyon érzéketlennek vagy kőszívűnek kell lenni ahhoz, hogy ne húzzuk legalább mosolyra a szánkat, ha meglátunk egy kisgyereket"

Hát én kérek elnézést. Amúgy nem gondolnám, hogy kőszívű lennék. Csak mert nem mosolygok. Más kölkén. A gyerekekkel kapcsolatos témákban miért van mindig ennyi rosszindulat?

ekat 2014.05.09. 13:59:39

Hát én sem érzékenyülök el minden kisgyereken, sőt.... ugyanúgy vannak köztük rondák vagy visszataszítóak, mint a felnőttek között. Pl. a királyi-George bébi is kifejezetten nem tetszik, és a férjem is így van vele.
süti beállítások módosítása