Negyvenkétmilliós megapolisz

Negyvenkétmilliós megapolisz

2014. június 12. CS2

Ahogy az Kenyeres István TEDxDanubián tartott előadásából is kiderül, az egyre szaporodó és terjeszkedő nagyvárosok már most komoly gondokat okoznak, és ez a jövőben csak fokozódni fog. Jelenleg mintegy 25 megapolisz, azaz 10 milliónál több lakost számláló nagyváros van a világon, ennek több mint fele Ázsiában. Ám Kínában így sem nagyon bírnak a gazdasági fejlődésük és meghatározó szerepük adta önbizalmukkal: néhány éve azzal borzolták a kedélyeket, hogy tervbe vették egy, Londonnál 26-szor nagyobb település létrehozását. Ezt úgy kívánták volna elérni, hogy a Gyöngy folyó deltája körül elterülő kilenc nagyvárost összekötik, így a 41 000 négyzetkilométernyi terület 42 millió embernek adna otthont (Budapesten 525 négyzetkilométeren él alig kétmillió ember). Bár Kína gazdasági és közlekedési szempontok miatt döntött a gigászi terv mellett, ami számos infrastrukturális fejlesztést kívánt volna meg mintegy 60 billió forintnak megfelelő összegért, mostanában keveset hallani a gigapolisz létrehozásának kivitelezéséről. Kenyeres István előadása az idei TEDxDanubián itt megtekinthető.

megapolisz2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tedxdanubia.blog.hu/api/trackback/id/tr816297000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth_Vader 2014.06.12. 21:15:39

Most jöttem meg egy Passau-Bécs bringatúráról. Elnézve a Duna menti kis településeken élő osztrákok jólétét, nyugalmát, tényleg érthetetlen mi a jó abban, ha nagyvárosban él valaki.
Mondom ezt úgy, hogy Bp.-en élek.
süti beállítások módosítása