Einstein és az idődilatáció

Einstein és az idődilatáció

2014. október 06. CS2

Szeptemberben sikerült bebizonyítani egy német részecskegyorsítóban azt, amit Albert Einstein már leírt a relativitáselméletében: az idő lassabban telik egy mozgó órának, mint egy egy helyben állónak. Az idődilatációnak nevezett jelenség ugyan elméletben régóta ismert, ám mindeddig nem sikerült bizonyítani. A Physical Review Lettersben megjelent összegzés szerint, ami egy 15 évig tartó kísérletsorozatot foglal egybe, a tudósok a részecskegyorsítóban összehasonlítottak két órát, persze, csak jelképesen: a mozgó órát valójában lítium-ionok „alakították”, amelyeket a fénysebesség egyharmadára gyorsítottak fel, majd ezután megmérték az átmeneteket a lítiumoknál, ahogy az elektronok a különböző energiaszintekre kerültek. Az átmenetek frekvenciája volt az óra ketyegése. Az idődilatációt nagyjából úgy lehetne magyarázni a laikusoknak, azaz az emberiség nagy részének, hogy egy nagy sebességű rakétával kilőtt űrhajós lassabban öregszik, mint a Földön hagyott társai. A mostani kutatás, illetve bizonyítás gyakorlati jelentőséggel is szolgál, hiszen például a GPS-ek pontosabbak lehetnek, mivel a műholdak is a Földtől eltérő helyen mozognak. Ezek persze legtöbbünk számára elvont, felfoghatatlan dolgok, akár a világűr végtelensége, mégis érdemes olykor ilyenekkel is pallérozni az agyunkat. Hasonlóan elvont, ám igen élvezetes előadást tartott Emily Levine az idei TEDxDanubián arról, hogyan érdemes tekintenünk saját magunkra és a minket körülvevő világra.

idodilatacio.png

A bejegyzés trackback címe:

https://tedxdanubia.blog.hu/api/trackback/id/tr176763921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papamaci957 2014.10.06. 13:34:39

Az idődilatációt már rég bebizonyították:

"A legismertebb bizonyíték a kozmikus müonok bomlása. E szerint a természetben nyugalmi rendszerben 2·10−6 másodperc bomlásidejű müonok, amelyek a sztratoszférában keletkeznek, megfigyelhetőek a földfelszínen, mivel azok koordináta-rendszerében „lassabban telik az idő”, illetve „rövidebb távolságot kell megtenni”, így képes a mintegy 30 km-es útján végigmenni, és leérkezni a Föld felszínére."
(Wikipédia)

csabyi 2014.11.27. 03:03:13

Hát ez nagy marhaság, tekintve, hogy a GPS műholdakban napi kb. 11 kilométer pontatlanságot eredményezne, ha nem vették volna eleve figyelembe a relativitás elméletekből fakadó napi kb. negyven milliomod másodperc idődilatációt.
youtu.be/_vfzAL5L29Y?t=2m
süti beállítások módosítása